zondag 11 september 2011

Almeers water

Landschappen in Almere, dat kan! Over het Weerwater heb je een prachtig uitzicht op de stad. De skyline van het centrum van de stad over het Weerwater vind ik aantrekkelijk omdat de gebouwen wat wegvallen bij de watervlakte. Het theater de Kunstlinie, de smaragd, de andere hoogbouw vormen samen een interessante verzameling rechthoekjes.
Jaren eerder schilderde ik een uitzicht over de Oostvaardersplassen gezien vanaf het uitzichtspunt. Dat heeft even geduurd, zo'n groots uitzicht op een doekje van 50 x 60 cm. Nadat ik het Marjolein v S. had laten zien, die het wel in haar bed & breakfast wilde ophangen, besloot ik een tweede schilderij van het zelfde formaat en dezelfde opzet voor haar te schilderen. Het Weerwater leek mij een logisch vervolg. Dit zijn de eindresultaten.
De eerste keuze die je moet maken is de hoogte van de horizon. Ik heb de staande zijde van het doek verdeeld volgens de gulden snede. Bij beide schilderijen heb ik dezelfde beslissing genomen. Curieus, ik wist, toen ik Weerwater begon niet meer dat ik dat vijf jaar eerder ook had gedaan. Oostvaardersplassen had in eerste opzet wat pompeuze wolken. Het was helemaal niet echt een goed schilderij. Kijk maar:
De aanpak van Jan de Groot (zie bericht eerder) heeft me geholpen de vormen te vereenvoudigen tot "blokjes", dat zijn vrij abstracte, losse vormen die samen een beeld vormen. Jan is voor mij een goed voorbeeld, omdat hij erin slaagt op vrij klein formaat interessante landschappen te schilderen. Weglaten is de kunst. Plezierig genre, landschap is lang niet zo eenvoudig als ik soms denk, maar wel fijn om te doen. Met zijn witte wolkjes, zijn het vriendelijke, vrolijke schilderijtjes geworden, precies goed voor in een bed&breakfast.


En nu is het geplaatst op www.rondjeweerwater.nl.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten